100 Borselse leerlingen maken ruimtereis
09 jan 2024

NIEUWDORP – Op het bedrijventerrein van ITN Groep naast CBS De Regenboog landde gisteren de Spacebuzz; een vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste 4D Reality technologie. KCE Oosterschelderegio heeft er voor gezorgd dat meer dan 100 leerlingen uit de gemeente Borsele mee konden doen aan dit unieke educatieprogramma dat gebaseerd is op de missietraining van een echte astronaut.

Niet alleen kinderen maakten de ruimtereis, ook directeur van CBS De Regenboog Pieter Goudappel, voorzitter College van Bestuur van Albero Pim van Kampen en Anne-Marie Verwater, beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Borsele waren onder de bemanningsleden. Alle drie waren zij onder de indruk van de ervaring. “Het is een andere manier van het aanbieden van onderwijs en geeft een extra dimensie”, stelt Pieter. “Ik vind het programma heel inspirerend. Het past goed in ons mooie cultuurbeleidsplan waarin we verder willen kijken dan de deuren van de school”.

Tijdens de ruimtereis worden beelden van de aarde vertoont uit de privécollectie van André Kuipers. De boodschap die meegegeven wordt is helder: er is maar één aarde. Die is van ons en daar moeten we heel zuinig op zijn. “Fantastisch en heel bijzonder”, vindt Anne-Marie. “Je krijgt een heel andere kijk op de wereld. Het is echt een beleving”. Volgens Pim van Kampen is deelname aan het Spacebuzz-programma ook om een andere reden waardevol. “Niet alleen is de 4D-ervaring prachtig voor de kinderen maar ze worden bovendien in aanraking gebracht met techniek. In deze sector zijn er te weinig mensen en dit is een geweldige manier om hiervoor interesse te wekken”.

In de klas werden de leerlingen in een paar lessen als bemanning voorbereid op hun ruimtereis. Merel uit groep 7 van CBS De Regenboog vond het ‘heel gaaf’ om te doen. “We moesten een formulier invullen en allemaal opdrachten maken. Sommigen van ons moesten ondersteboven een boterham eten. In films zie je ook wel eens de aarde maar ik had nooit gedacht dat het er in het echt zo uit zou zien!”. Volgens Hester Jenkins, adviseur bij KCE Oosterschelderegio, is dit precies de reden om het Spacebuzz-programma naar Zeeland te halen. “Dit project verbindt cultuureducatie aan natuur en techniek en zet dit in om vanuit verwondering de wereld in een breder perspectief te plaatsen. Kinderen zien de wereld op een heel andere manier. Anders kijken naar je eigen omgeving zet aan tot creatief denken. In het Spacebuzz-programma gaan verwondering en bewustwording hand in hand en dat maakt dit project zo waardevol”.

Ook interessant voor u