Bleekveld Goes vormt toneel voor taalrijk Herfstfestival
19 okt 2023

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna 160 kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. Het evenement is een samenwerking tussen de Bleekveldpartners (KCE Oosterschelderegio, Bibliotheek Oosterschelde, Podium ’t Beest, Theater De Mythe, Jeugdtheaterschool, Muziekschool Zeeland, Kibeo en Katoen) en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Goes en de Culturele Raad. Taalplezier- en ontwikkeling en een kennismaking met divers cultureel educatief aanbod stonden tijdens het festival centraal.

In de middag konden kinderen in Podium ’t Beest genieten van een voorstelling van Hilaria en op ’t Bleekveld konden zij helpen met het maken van een reuze spinnenweb. Na de gezamenlijke opening in de ochtend waar gezongen, gedanst en voorgelezen werd, gingen kleuters van vier basisscholen uit de gemeente Goes aan de slag met verschillende workshops beeldende vorming, drama, dans en muziek. Niet alleen genoten de kinderen, ook de leerkrachten waren erg enthousiast.

Zo ook Agnes van Liere, leerkracht van OBS Stamperius uit Wilhelminadorp. “Het is een ontzettend leuk, goed georganiseerd evenement. De gezamenlijke start met liedjes werkte heel goed en iedereen deed goed mee. Daarna hebben de kinderen een workshop toneel gedaan. Ook dat deden ze fantastisch. Zo mooi om te zien hoe ze helemaal opgingen in het verhaal. Ze werden allemaal meegenomen; de één was een vos, de ander een rups. Ze waren op dat moment ook echt een dier”. Volgens Agnes is een initiatief zoals het Herfstfestival van grote meerwaarde binnen het onderwijs. “De helft van de klas heeft nog nooit in een bus gezeten, laat staan dat ze een theater van binnen gezien hebben. Sommige kinderen krijgen van huis uit niet zo veel mee van kunst en cultuur. Hoe leuk is het dan dat ze in één ochtend zowel in het theater als in de bibliotheek en de muziekschool komen en kennismaken met verschillende kunstdisciplines?”.

Docente Talitha van de Stolpe gaf een workshop dans en vond het erg leuk om te zien hoe de kinderen reageerden. “Bij de opening hielden sommigen hun adem in toen het kindercollege een herfstverhaaltje voorlas. Tijdens de workshop waren de leerkrachten ook heel enthousiast. Leerlingen spiegelen zich aan hun leerkracht dus ik vraag ook altijd of ze mee doen en het goede voorbeeld willen geven”. Voor de workshop maakte Talitha gebruik van het boek ‘Rupsje nooit genoeg’. “Dat is een heel talig boekje waar de dagen van de week voorbij komen en er geteld wordt. Ik heb dit dansend aangeboden en kinderen gingen gelijk volop in de fantasie. De verbeeldingskracht bij kinderen op deze leeftijd is heel groot. Dat is zo mooi om te zien. Daarnaast zie je dat ze woorden gebruiken om wat ze doen en meemaken te duiden. Op die manier draagt dit bij aan een stukje taalontwikkeling en dat is precies het doel van het Herfstfestival”.

Ook interessant voor u