CBS De Zevensprong luidt met ‘Gek geluid’ spetterend einde schooljaar in
12 jul 2023

KRABBENDIJKE – Het einde van het schooljaar op CBS De Zevensprong werd vorige week op een wel heel bijzondere manier ingeluid. De bijna 150 leerlingen uit de groepen 3 t/m 8 hebben zich de afgelopen maanden in het project ‘Gek geluid’ ontwikkeld tot heuse geluidskunstenaars en mochten in een aantal spetterende optredens laten horen wat ze allemaal geleerd hebben.

Het project is een initiatief van KCE Oosterschelderegio en wordt uitgevoerd door Yuri Landman. Kinderen kruipen in de rol van uitvinder en worden in acht lessen uitgedaagd na te denken over wat geluid is en wat je er allemaal mee kunt doen. Nadat het project eerder dit jaar op twee andere scholen succesvol was ingezet, was het de beurt aan CBS De Zevensprong. Willinda Breedijk vertelt dat ze vanaf het begin erg enthousiast was: “We wilden graag schoolbreed iets oppakken en een keer iets anders doen dan anders. Juist dat maakte het zo leuk. Het was voor de leerlingen een heel bijzondere ervaring. In plaats van het leren bespelen van basis instrumenten of het leren van noten werden ze gestimuleerd zelf op zoek te gaan naar geluiden. Al na de eerste les kwamen sommige leerlingen met voorwerpen naar school”.

Volgens Yuri is dat de basis van het project: “Voor mij blijft het ook altijd een zoektocht naar nieuwe geluiden. Dat is mijn beroep; als uitvinder loop ik tegen klankvondsten aan en daar maak ik muziek van. Ik heb voor Krabbendijke bijvoorbeeld ‘krabben’ gemaakt. Dit is een houten blokje met twee wasknijpers er aan. Ook nieuw waren de ‘kikkers’, deksels van potten die als je die indrukt klinkt als het gekwaak van een kikker. Het project is steeds in ontwikkeling. Het doel is om kinderen zo veel mogelijk zelf te laten spelen, maar wel als één groep, alsof ze een school vissen zijn. Mijn streven is uiteindelijk om de presentatie van iedere groep uniek te maken. Veel geluiden refereren aan filmmuziek of de natuur. Het gaat om de associatie die je krijgt bij een bepaald geluid. Kinderen gaan aan de slag om samen atmosferische muziek te maken en na een paar lessen hiervan een compositie te geven. Dat maakt Gek geluid zo’n bijzonder project”.

Ook interessant voor u