Classic Express doet Zeeland aan!
22 nov 2023

GOES – KCE Oosterschelderegio heeft er voor gezorgd dat de Classic Express vorige week op twee locaties in Zeeland stond: twee dagen bij CBS De Regenboog in Nieuwdorp en drie dagen bij OBS De Zuidwesthoek in Goes. In de Classic Express ontdekken leerlingen van groep 3 tot en met 7 de magie van klassieke muziek en jazz. Ze kunnen meeklappen, vragen stellen en ontroerd raken van de muziekfragmenten die zij te horen krijgen. De miniconcerten worden gegeven door jonge musici, prijswinnaars van het Prinses Christina Concours.

De uitschuifbare muziektrailer is de eerste rijdende concertzaal ter wereld en komt naar scholen toe in heel Nederland. Zo zijn al meer dan 130.000 kinderen in aanraking gekomen met een wereld, waarmee ze anders misschien nooit kennis gemaakt zouden hebben. Voor Marjan Kouwenberg, leerkracht op OBS De Zuidwesthoek, is het bezoek een mooie aanvulling op de muzieklessen die zij op school verzorgt. “Muziekonderwijs is op veel scholen geen vanzelfsprekendheid. Ik speel gitaar en ben de lessen gaan geven vanuit mijn passie voor muziek”.

Marjan heeft met alle groepen het bezoek aan de Classic Express voorbereid aan de hand van een lespakket. “Behalve het luisteren naar muziek mogen ze zelf ook aan de slag. Dat vind ik een mooie combinatie. In de bus is een klein podium gebouw en er is zelfs techniek aanwezig die de akoestiek van het Amsterdamse Concertgebouw kan nabootsen. Voor veel kinderen is dit een unieke ervaring en het stimuleert ze te luisteren naar muziek waar ze normaal gesproken niet naar luisteren. Dit komt ook terug in de lessen die we op school geven: we brengen kinderen in aanraking met allerlei genres en met verschillende muziekinstrumenten. We proberen kinderen op deze manier enthousiast te maken voor muziek”.

Wouter van Steenbrugge is projectleider en producent en is al vanaf de oprichting van de Classic Express, bijna 17 jaar geleden, betrokken. “Steeds minder kinderen komen in aanraking met klassieke muziek. Nu de concertzalen vergrijzen proberen we kinderen vanaf een jonge leeftijd te bereiken door naar hén toe te gaan. Voor veel kinderen is het een ervaring die ze niet snel vergeten en ze misschien wel inspireert om zelf ook een instrument te gaan bespelen. Ons streven is om elk jaar drie keer in één provincie te staan. We vinden het ontzettend fijn dat we nu in Zeeland hebben gestaan. Dat was namelijk de afgelopen jaren wat minder. Juist hier is het belang van de Classic Express extra groot, omdat er, in vergelijking met andere provincie zoals Noord-Holland, veel minder aanbod is. We hopen in het voorjaar van 2024 weer deze kant op te komen”.

Ook interessant voor u