Corona informatie
05 jul 2023

Veel activiteiten liggen nog steeds stil en zzp’ers in de cultuursector vangen opnieuw de economische en financiële klappen op. Anders dan in loondienst kun je als zzp’er niet automatisch terugvallen op een sociaal vangnet. Maar waar kun je dan wel terecht?

Het kabinet heeft een groot steunpakket ontwikkeld voor bedrijven én voor zzp’ers. Gemeenten vult het inkomen dat je nu verdient aan tot het sociaal minimum, dat is tot bijstandsniveau. Dat bedrag hoef je niet terug te betalen. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn aanzienlijk versoepeld:

  • Het inkomen van je partner of je eventuele vermogen wordt niet meegerekend. Je hoeft dus niet je spaargeld of je huis op te eten.
  • Je bedrijf wordt niet onderworpen aan een levensvatbaarheidstoets.
  • De maximale doorlooptijd van de aanvraag is 4 weken.

Iedere gemeente kiest voor een eigen aanpak, daarom vind je hier onder de links naar de gemeenteloketten in Zeeland waar je terecht kunt.

Staat de gemeente waar jij woont niet op deze lijst, zoek dan op de website van jouw gemeente naar de speciale informatiepagina met Coronanieuws voor ondernemers of naar de Bbz-regeling.

Zeeuwse ondernemers kunnen bij de Provincie, gemeente, Impuls en bij VNO-NCW Zeeland terecht met hun vragen:

  • Zeeuws loket: is te bereiken tijdens kantooruren via corona@zeeland.nl. Vragen die daarop binnenkomen worden beantwoord door de organisatie die van het betreffende onderwerp het meeste afweet. Provincie Zeeland, Impuls Zeeland en VNO-NCW kunnen daarvoor ook een beroep doen op de andere Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen of één van de ministeries.
  • Website VNO-NCW Zeeland: speciale webpagina met actueel overzicht actueel overzicht van maatregelen voor ondernemers en een ‘vraag en aanbod’ pagina: die koppelt ondernemers die kampen met plotselinge tekorten of -overschotten.
  • Verder kunnen ondernemers vanaf maandagmiddag 23 maart 2020 bij Dockwize terecht voor praktische vragen over het versneld innoveren en digitaliseren van bedrijfsvoering en werkzaamheden via www.ikmoetdigitaal.nl.

Kijk voor meer informatie op: https://www.zeeland.nl/economie/coronavirus-en-ondernemers

Walcheren

Om Walcherse ondernemers in deze moeilijke tijd zo goed mogelijk te ondersteunen, slaan de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen en Orionis Walcheren de handen in een en openen vanaf vrijdag 27 maart een ondernemersloket. Bij dit ondernemersloket kan je als zelfstandige ondernemer een uitkering aanvragen volgens de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Kijk op deze pagina voor meer informatie (https://www.orioniswalcheren.nl/ondernemers/regeling-noodpakket-corona.html) en klik hier (https://mijn.orioniswalcheren.nl/loket/formulier/nl-NL/forms/ScBbz.aspx) voor het aanvraagformulier van de uitkering.

Naast het aanvragen van de uitkering kan je hier terecht met vragen over alle noodmaatregelen. Het loket is alleen telefonisch bereikbaar. Je kunt het loket bellen van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren (08:30 uur – 17:00 uur) op telefoonnummer 0118-433990.

Oosterschelderegio

Woon je in de gemeente Borsele, Kapelle, Goes, Noord-Beveland of Reimerswaal? Dan kun je via de gemeenschappelijke regeling De Bevelanden een aanvraag doen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) of een lening voor bedrijfskapitaal https://www.grdebevelanden.nl/wiz/noodpakket-voor-ondernemers_45972/. Woon je niet in één van deze gemeenten, dan kan je je richten tot de gemeente waarin je woont en daar een beroep doen op het noodpakket voor ondernemers.

 KCE Oosterschelderegio, Kunsteducatie Walcheren en Cultuurkwadraat

Ons uitgangspunt is om alle reeds vastgelegde activiteiten alsnog door te laten gaan op een later tijdstip. Heb je t/m 1 juni activiteiten ingepland staan bij een van onze organisaties? Dan hebben we hier met jou contact over opgenomen. We doen ons best om in overleg met alle partijen tot een wenselijke uitkomst te komen.

Links

KVK : https://ondernemersplein.kvk.nl/coronavirus-wegwijzer-voor-ondernemers/

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/coronavirus-kabinet-neemt-pakket-nieuwe-maatregelen-voor-banen-en-economie

CultuurOost: https://www.cultuuroost.nl/ondersteuning-zzpers/

 

Ook interessant voor u