Jonge filmmakers CBS De Rank winnen Gouden Zeester
12 jul 2023

In Cine City zijn woensdag de filmpjes in première gegaan die de leerlingen uit groep acht van vier basisscholen uit de gemeente Borsele gemaakt hebben in het kader van het filmeducatieproject ‘MoviemakerZ’. Het project is ontwikkeld door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met KCE Oosterschelderegio, CineZee en Film by the Sea en is er op gericht kinderen meer bewust te maken van beeld en beeldverhaal. Benieuwd naar de aftermovie? Klik dan hier.

Om tot een gezamenlijk thema te komen vond tijdens de kick off in september een stemming plaats. In een reeks van tien lessen werkten de leerlingen toe naar het maken van hun eigen korte speelfilm binnen het thema ‘Van groep-achter naar brugpieper’. Volgens Hester Jenkins, adviseur bij KCE Oosterschelderegio, ‘spatte het enthousiasme van de filmpjes af’. “Het project is, zeker in coronatijd, heel verbindend geweest. De scholen zijn allemaal op hun eigen eilandje druk bezig geweest en nu is het bij elkaar gekomen tot één geheel in de vorm van een mini-filmfestival. Hoe leuk is dat?”. Wat haar op viel was hoe de kinderen door deze ervaring gegroeid zijn. “Het thema sloot daar ook ontzettend goed bij aan; ze zijn klaar om de stap naar de middelbare school te zetten”.

In totaal werden er acht filmpjes gemaakt. De jury, die bestond uit Brechtje den Toonder van de Jongerenraad Borsele en acteur Owen Kaat (bekend van De Kameleon en De slag om de Schelde), koos uiteindelijk voor de korte film De Rank uit ‘s-Gravenpolder. Volgens de jury waren de filmpjes erg aan elkaar gewaagd. “De filmpjes zaten allemaal heel goed in elkaar en we vonden dat alle kinderen echt goed acteerden. De kinderen hadden allemaal op hun eigen manier in de filmpjes de verplichte ‘prop’, een skippybal, op originele manier verwerkt. We hebben uiteindelijk voor het filmpje van CBS De Rank gekozen omdat daar een onverwachte plotwending in zat”.

Ook Lotje Koster van de Culturele Raad Borsele, initiator van het project, stond te kijken van de kwaliteit van de filmpjes. “Ik ben supertrots op wat de kinderen maar ook op wat we met alle betrokkenen hebben neergezet. We hopen van harte dat het project van toegevoegde waarde is geweest. Het maken van een film leert je om samen te werken en open te staan voor andermans ideeën. En omdat er zo veel verschillende facetten bij komen kijken, kan iedereen zijn of haar bijdrage leveren. Wat ons betreft is de pilot geslaagd en verdient dit zeker een vervolg”. Als het aan Hester ligt, gaat dat ook gebeuren. “CineZee is hard aan de weg aan het timmeren op het gebied van filmeducatie in Zeeland. Het zou fantastisch zijn als MoviemakerZ een provincie breed programma zou kunnen worden en er in Zeeland een doorlopende leerlijn gecreëerd wordt op het gebied van filmeducatie. Wij gaan ons hier als KCE Oosterschelderegio zeker voor inzetten”.

Ook interessant voor u