Leerlingen ondergaan metamorfose in Etty Hillesum project
12 jul 2023

In het project ‘Etty Hillesum: Worden wie je bent’ staat het gedachtegoed van de Joodse Etty Hillesum, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord, centraal. Haar dagboeken vormen een indrukwekkende weergave van persoonlijke groei en universele wijsheid tegen de achtergrond van haat en oorlog.

Leerlingen van de Bisschop Ernstschool uit Goes konden tijdens het project ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen worden wie je bent. Nadat zij een korte film van filmmaakster Wietske de Klerk te zien kregen over het leven van Etty Hillesum gingen zij met een docent een open gesprek aan over begrippen als verscheidenheid, tolerantie en inclusie.

Vervolgens gingen zij aan de slag met workshops van beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur. Samen maakten de leerlingen een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij ze gebruik maakten van eigen interpretaties van quotes en portretten van Etty Hillesum. Tijdens de ‘Metamorfose’ veranderden de leerlingen van uiterlijk door zich te kleden als iemand anders. Wat doet dit met je? Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar iemand die er ‘anders’ uitziet?

Door middel van het Etty Hillesum project wordt samen met de leerlingen in beeld, vorm en woord geprobeerd de wereld mooier en gastvrijer te maken voor iedereen, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen kan worden wie hij of zij is.

 

 

Ook interessant voor u