Lentefeest tovert Bleekveld Goes om in bloemenweide
17 jun 2024

GOES – Het Bleekveld veranderde woensdagmiddag 3 april in een bloemenweide nadat kinderen daar, onder begeleiding van kunstenaar Barre Verkerke, de gevel van Theater de Mythe en de straattegels versierden met bloemen, insecten en regenbogen. De workshop ‘stoepkrijt’ was onderdeel van het Lentefeest dat georganiseerd werd door de Bleekveldpartners.

Wethouder Joost de Goffau was aan het begin van de dag aanwezig bij de opening van het festival, die gedaan werd met behulp van het kindercollege. Aan het ochtendprogramma deden 160 kleuters mee van drie basisscholen. “Ik heb gekeken bij de workshops in de bibliotheek, de muziekschool en bij de dans- en dramaworkshops in de Mythe en zag hoe enthousiast en actief alle kinderen meededen. Ik denk dat ze vanavond lekker zullen slapen”, vertelt hij lachend. “Ik vind het een heel mooi programma. Het brengt kinderen in aanraking met cultuur en laat hen ervaren hoe divers deze is. Ze maken op een hele leuke manier kennis met verschillende disciplines en kunnen creatief bezig zijn wat bijdraagt aan een stukje ontwikkeling”.

Het Lentefeest is de vierde editie van het taalrijke evenement dat de Bleekveldpartners jaarlijks opzetten. Mirjam van Biesen van Bibliotheek Oosterschelde, één van de partners, is erg tevreden over het verloop van het festival. “Het is altijd heel leuk om al die blije kinderen te zien. Vooral kleuters zijn op een leeftijd waarop zij zich nog zo kunnen verwonderen. Ik heb gemerkt dat ze tijdens de workshops veel nieuwe woorden leren. Zo kenden veel kinderen de woorden ‘scheuren’ en ‘wikkelen’ niet toen ze bij de workshop ‘beeldend’ werkten met plakband en wol. Bij één van de groepjes was een moeder aanwezig die voor sommige kinderen vertaalde wat er gezegd werd. Dat was heel fijn want de kinderen konden daarna met de hele groep aan de slag”.

Naast ‘taal’ speelde ‘interactie’ ook een grote rol tijdens het Lentefeest. Bij de voorstelling ‘Lentekriebels’ van Tijl Damen ’s middags in Podium ’t Beest kregen kinderen (en hun ouders) volop gelegenheid om mee te stampen, te zingen en te klappen. “We vinden het belangrijk dat kinderen zich ook lekker kunnen uitleven”, stelt Mirjam. “Het is ook erg mooi om te zien hoe makkelijk kinderen taal weten om te zetten in beweging. Zo moesten ze bijvoorbeeld in de bibliotheek na het horen van een verhaal uitbeelden hoe zaadjes uit de grond naar boven komen. De organisatie van het festival verliep heel goed. We merken dat de samenwerking echt meerwaarde heeft omdat we, door gebruik te maken van elkaars kanalen, veel meer bereik hebben. Volgend jaar hopen we zeker weer een editie te kunnen organiseren!”.

Ook interessant voor u