MoviemakerZ 2.0. van start in Da Vinci Cinema Goes
19 okt 2023

GOES – In Da Vinci Cinema vond woensdag de kick-off plaats van het filmeducatieproject MoviemakerZ. Leerlingen uit groep 7 en 8 van vijf basisscholen uit de gemeente Borsele en Goes gaan de komende maanden aan de slag met een lessenreeks waarin zij de basisbeginselen van film aangeleerd krijgen. Ook worden zij meer bewust gemaakt van nieuwe media. Tenslotte maken zij zelf een kort filmpje dat vertoond wordt tijdens een heuse première in de bioscoop. De winnaars van het beste filmpje worden bovendien beloond met de gouden zeester-bokaal.

 Jamih, Senna en Isa van CBS De Regenboog uit Nieuwdorp komen enthousiast de bioscoop uit en zien het project helemaal zitten. “Het lijkt mij echt heel vet om een eigen film te maken”, vertelt Senna. “Ik ben nog aan het twijfelen over wat ik ga doen, acteren of filmen. Ik hoop dat we leren wat je allemaal moet doen om een film te maken”. Isa is er wel al over uit wat zij wil gaan doen. “Ik wil acteren. Mijn broer heeft ook meegedaan aan MoviemakerZ en hij vond het toen superleuk. Zelf kijk ik vooral veel series. Fantasy vind ik het leukst, want dan kan er van alles gebeuren”.

Ook leerkracht Mieke Taal kijkt uit naar het verdere verloop van het project. “Het is de tweede keer dat onze school meedoet aan MoviemakerZ. We willen dit graag koppelen aan onze manier van werken. We werken met thema’s en het volgende thema is ‘vikingen’. Het zou heel leuk zijn als de kinderen een filmpje hierover zouden kunnen maken. Zo’n kick-off is voor hen een hele beleving. Ik vind het belangrijk dat kinderen kennismaken met film als medium en dat ze op een leuke manier in aanraking komen met de filmwereld”.

Het project is ontwikkeld door KCE Oosterschelderegio in samenwerking met Culturele Raad Borsele en CineZee. Docenten Kasper Mols en Rutger-Jan Cleiren van filmstudio Bruutsterdam gaan de lessen op de scholen geven. “Wij leggen verbindingen tussen de filmindustrie en opkomende makers. We willen de woonkamer zijn voor film makend Zeeland”, legt Kasper uit. “We zijn net klaar met de bouw van onze studio en bioscoop in Clinge en zijn nu druk bezig met de verdere ontwikkeling van de educatieve tak van ons bedrijf. Met MoviemakerZ worden jonge filmmakers gecreëerd, die over een paar jaar bij ons gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die wij bieden. Lesgeven vinden we superleuk. In korte tijd maken we een heel mooi ‘af’ product, waarop we soms zelfs nog trotser zijn dan de kinderen die er aan gewerkt hebben”.

Ook interessant voor u