Slag om de Schelde: Make Film, Not War VO
Vermogen Groep AanbiederStichting Filmalot DuurBasisprogramma: een dagdeel
Plusprogramma: in overleg
DisciplineErfgoed, Media VaardighedenCreatief denken, Sociale & culturele vaardigheden LocatieOp school; Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp GroepsgrootteMax. 30 leerlingen per groep, plusprogramma in overleg Tarief€ 50,00 Basisprogramma
€ 0,00 Plusprogramma prijs in overleg
Bijzonderhedenvmbo 1 t/m 4, havo 1 t/m 5, vwo 1 t/m 6
GRATIS
Schrijf een review Naar overzicht
Creatief denkenSociale & culturele vaardigheden

Slag om de Schelde: Make Film, Not War VO

Op 8 november 2019 is het 75 jaar geleden dat heel Walcheren werd bevrijd, en kwam er een einde aan de zeer strategische Slag om de Schelde (SODS), één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog, en qua belang vergelijkbaar met ‘D-Day’ en ‘Market Garden’. In filmproject “Slag om de Schelde in vijf filmische vertellingen” worden vijf kwaliteitsvolle korte films gemaakt door vijf jonge filmmakers. De korte films (ca. 10 minuten per film) belichten allemaal een specifiek aspect van de Slag om de Schelde, op een moderne, filmische manier.

Basisprogramma
Het basiseducatieprogramma bestaat uit een bezoek aan het vernieuwde Bevrijdingsmuseum, met in het bijzonder een rondleiding met gids over het nieuwe paviljoen dat is gewijd aan de Slag om de Schelde. Aldaar worden ook de vijf korte films bekeken, en voorzien van een toelichting. Waar mogelijk en gewenst wordt het bezoek besloten met een discussie met de groep.

Plusprogramma
Het plusprogramma is een interactief project. De projectorganisatie helpt scholen om hun eigen ‘Make film, not war’ project te doorlopen met als doel het organiseren van een eigen slotavond op de eigen school rondom het thema ‘Slag om de Schelde’. Een groep leerlingen, groot of klein, en onder leiding van een aantal docenten, werkt aan de basisonderdelen van die avond: een zelf gemaakte documentaire, met daarna een discussie en/of andere interactie met de zaal, waarin behalve leerlingen en leraren ook ouders hebben plaatsgenomen. Eventueel worden ook de vijf korte films bekeken. Dit plusprogramma bestaat uit drie zaken: algemene voorbereiding, documentaire maken en organisatie slotavond. De algemene voorbereiding betreft de specifieke invulling van het thema per school. Ten tweede is daar het maken van de documentaire, met alles wat daarbij komt kijken. En tenslotte de organisatie van de slotavond, inclusief het ontwikkelen van het interactieve deel van de avond, het inrichten van het podium, het regelen van de eventuele sprekers, kaartverkoop, het communiceren, promoten en registreren van de slotavond. Elke school kiest het eigen thema binnen het centrale thema. Daarnaast kiest de school ook de eigen invulling qua bemensing en aansluiting binnen de bestaande lesstructuur en aanvullende activiteiten.

Het project ‘Make film, not war’ is een samenwerking tussen Filmalot, de Zeeland Film Commission, Omroep Zeeland, Film by the Sea en Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Inschrijven