Culturele vermogens

‘Wat wil ik mijn leerlingen meegeven aan kunst en cultuur?’ Daar heeft elke leerkracht wel ideeën bij. Volgens de kerndoelen moeten alle scholen aandacht besteden aan kunstzinnige oriëntatie. Maar hoe doe je dat op een goede manier en hoe voorkom je dat de activiteiten die je met je klas doet als los zand aan elkaar hangen? Cultuur Oost en Kunstloc ontwikkelden daarvoor de vermogens cultuureducatie, kunst en erfgoed in het instrument C-zicht.

In Zeeland maken we ook gebruik van deze culturele vermogens. Kort samengevat onderscheiden we daarbij drie vermogens met bijbehorende concrete gedragsindicatoren. Daarmee kan een school de cultuureducatie een duidelijke richting geven. Het overzicht kun je hier vinden: 

culturele vermogens.pdf

Scholing
Stimuleringsbudgetten
Vervoer
Gratis op stap met de Cultuurbus!

Gratis op stap met de Cultuurbus!

Vanaf het schooljaar 2019-2020 kunnen alle Zeeuwse scholen voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voorgezet onderwijs en het vmbo gebruik maken van de regeling Busvervoer cultuurbezoek. Deze regeling maakt gratis busvervoer van leerlingen naar musea, podia en andere culturele instellingen in Zeeland mogelijk. Ook in schooljaar 2020-2021 wordt de Cultuurbus weer ingezet. Op het moment dat de culturele instellingen in Zeeland  hun deuren weer openen, gaat ook De Cultuurbus opnieuw de weg op om leerlingen een onvergetelijke culturele ervaring op te laten doen.

Meer info
Landelijke proeftuinregeling geeft impuls aan muziekeducatie

Landelijke proeftuinregeling geeft impuls aan muziekeducatie

Zeeland is koploper van Proeftuin Muziekeducatie! Muziekonderwijs versterken en verduurzamen bij jou op school, samen met een collega-school of scholenkoepel? Een leerlijn muziek ontwikkelen en borgen? Kennismaken met nieuwe muziekworkshops en voorstellingen? Een samenwerking met een cultuurprofessional of BSO uit de omgeving aangaan? Of groepsleerkrachten en vakdocenten ontwikkelingsmogelijkheden bieden? Dan kan je met jouw school deelnemen aan de Proeftuin Muziekeducatie!

Meer info
Scholen werken samen met KCE Oosterscheldregio binnen De Cultuur Loper

Scholen werken samen met KCE Oosterscheldregio binnen De Cultuur Loper

In Zeeland werken we met De Cultuur Loper op maat en passend bij de situatie van de school. 'Kunnen onze scholen ook samenwerken binnen De Cultuur Loper?' Dat was de vraag van drie basisscholen van scholengroep OcTHO die inmiddels bij stap vier van De Cultuur Loper zijn aangekomen. Het zijn scholen die - mede door hun kleine formaat - vaker de handen ineen slaan. De insteek van KCE Oosterschelderegio is om op maat te werken en is deze uitdaging dan ook graag aangegaan.

Meer info