Het Cultuurpakket 

Geen tijd om cultuureducatie voor jouw school samen te stellen? Vanaf schooljaar 2022-2023 zijn wij begonnen met het aanbieden van een cultuurpakket. Ook in het schooljaar 2024-2025 kunnen scholen hier gebruik van maken. Dit jaar bevat het pakket zelfs twee CmK ateliers! Deze bestaan uit een voorstelling en een tweetal bijbehorende workshops.

Het doel van dit pakket is scholen te ontzorgen en ze in vier jaar tijd een programma met vaste disciplines per groep te laten doorlopen. Op deze manier is de school verzekerd van een goede basis wat betreft cultuureducatie, zonder dat daar heel veel voor geregeld moet worden. Het enige dat je als school hoeft te doen is je ervoor inschrijven en vervolgens afspraken te maken met de cultuuraanbieders. Daarnaast wordt er door ons een convenant aangeboden ter ondertekening met daarin de afspraken.

Het cultuurpakket ziet er voor schooljaar 2024-2025 als volgt uit en is af te nemen voor vier jaar. Wij hebben voor iedere discipline één culturele activiteit geselecteerd, zodat elke groep sowieso twee activiteiten heeft. Uiteraard is het mogelijk om naast het pakket ook nog in te schrijven voor losse activiteiten.

Groep 1&2: Beeldend & Literatuur
Groep 1/2 krijgt de workshop ‘Het Eigenwijze Ei’ van Hilde Hopmans waarin een boek met een beeldende verwerking aan bod komen. Deze bestaat uit twee lessen van 45 minuten.

De eerste les start met een interactieve vertelling van het boek ‘Het Eigenwijze Ei’ van Milja Praagman. Bij wie hoort Ei? En wie en wat komt Ei tegen tijdens zijn zoektocht? Het verhaal wordt verteld en we kijken naar de tekeningen, vormen, patronen en kleuren in het boek. Tijdens de tweede les gaan de kinderen in kleine groepjes met de gastdocent mee naar een plekje in de school waar een kleine drukwerkplaats is ingericht. Daar verven ze het werkje en maken er een afdruk van. Het afdrukken gebeurt op een hele eigenwijze manier!

Groep 3&4: Drama & Theater (CmK)
Het programma voor groep 3/4 bestaat uit de voorstelling ‘Bananengeschil’ van Beeldmakerij Laros & De Jong met twee bijpassende workshops drama en deskundigheidsbevordering via CmK.​

De voorstelling haakt aan bij de Kinderboekenweek en er zitten verschillende thema’s in verwerkt: o.a. kleur, conflict, meningsverschillen en burgerschap. Geel of groen? Zullen we stemmen? Waarom geel? Waarom groen? We gaan campagne voeren! Een meningsverschil of ruzie? Hoe komen we hieruit? Kunnen we allemaal kleur bekennen? De workshops die hiervoor of hierna gegeven worden zijn nog in ontwikkeling en sluiten hierbij aan.

Groep 5&6: Dans & Film
Groep 5/6 krijgt de ‘Survival’ aangeboden, een workshop dans en acrobatiek van DansZEducatief. Deze workshop duurt 60 minuten.

Tijdens de workshop survival gaan kinderen op avontuur. Hoe kunnen ze overleven? Er wordt een beroep gedaan op het uithoudingsvermogen, lef en de kinderen leren kleine angsten overwinnen. Deze workshop doet een beroep op de creativiteit van kinderen en het samenwerkingsvermogen. Het acrobatische (ergens overheen klimmen/onder doorgaan, handstand/radslagen. Simpel lift werk en torens bouwen) maakt deze workshop extra spannend.

Voor de discipline Film komt er een gastdocent van Eye Filmmuseum in de klas en reist met de leerlingen in de tijd, terug naar uitdagingen uit de filmgeschiedenis. Met films uit de collectie van Eye en kijk- en doe-opdrachten van de museumdocent ontdekken ze slimme trucs die filmmakers vroeger gebruikten. De les duurt 90 minuten.

De klas werkt aan drie challenges: Hoe maak je een soundtrack voor een stille film? Hoe acteer je zonder geluid? Hoe laat je iemand verdwijnen zonder een green screen? Ze gaan aan de slag en ontdekken hoe het medium film geworden is zoals zij het nu kennen.

Groep 7&8: Muziek & Erfgoed (CmK)
Het programma voor groep 7/8 bestaat uit de voorstelling ‘OdieZee’ van Holland Opera met twee bijpassende workshops muziek en deskundigheidsbevordering via CmK.

In deze bewerking van de Odyssee door Abdelkader Benali met muziek van Anne-Maartje Lemereis woont een meisje met haar drie moeders in een flatje, 3-hoog achter. Ze maakt zich zorgen over het klimaat en de stijgende zeespiegel en krijgt al snel de bijnaam O! die! Zee!
Odiezee mist haar vader en probeert hem te bellen, maar haar moeders willen daar niets van weten. Ze besluit hem zelf te gaan zoeken…
En zo voert haar tocht langs de ‘zeeschuimende’ jongens via het Oog en de verleidelijke Sirenes naar de snackbar van Circe. Een tocht waarin ze niet alleen haar eigen moed ontdekt, maar ook dat wat werkelijk van waarde is.

De voorstelling zal plaatsvinden in Theater de Mythe en garandeert een theaterervaring die de leerlingen niet snel zullen vergeten. Een unieke kans dus!

De workshop ‘Iconische Muziekstijlen’ is nog in ontwikkeling maar zal een compilatie zijn van verschillende muziekstijlen door de decennia heen.

Het financiële plaatje
Deelname aan het pakket kost € 8,10 per leerling bij combinatiegroepen van ca. 25 leerlingen en € 12,17 per leerling bij combinatiegroepen van ca. 15 leerlingen. Dus ook voor kleine scholen is het cultuurpakket interessant.

Meer uitleg of een aparte offerte op maat? Neem contact met ons op!